Segregacja odpadów BIO-KUCHENNYCH oraz BIO-ZIELONYCH
Odpady biodegradowalne dzielimy na dwa rodzaje: bio-kuchenne i bio-zielone. Odpady biodegradowalne to bardzo cenny i wartościowy surowiec. Z pozyskanych selektywnie odpadów bio-kuchennych, takich jak np.: obierki ziemniaków, warzyw czy resztki owoców można wyprodukować biogaz – z niego zaś ciepło i energię elektryczną. Natomiast z odpadów bio-zielonych (trawy i liści) powstaje kompost.
Odpady kuchenne i zielone – na co zwrócić uwagę podczas segregacji?
Nie można mieszać odpadów bio-kuchennych z odpadami bio-zielonymi! To dwa różne rodzaje odpadów. Odpady bio-kuchenne służą do produkcji biogazu, z którego w silnikach kogeneracyjnych produkowana jest energia elektryczna i cieplna. Natomiast z odpadów bio-zielonych powstaje kompost poprawiający jakość gleb „KOMPO MASTER”. Dlatego odpadów bio-kuchennych nie należy wrzucać do brązowego worka na odpady bio-zielone. Odpady spożywcze należy wyrzucić bezpośrednio do pojemnika lub wystawiać w worku do tego przeznaczonym, czyli na odpady bio-kuchenne – instalacja na odpady BIO-KUCHENNE już na pierwszym etapie wyeliminuje zbędne opakowanie.
Do pobrania: